Hoe is dit project tot stand gekomen:

Hoe vaak staan je langs de waterkant en vraag je je af hoe hard het achter op de plas zou waaien. Dit is een vraag die bij de Windsurfclub Reeuwijk vaak gesteld werd.

Met deze vraag in mijn hoofd denk ik al heel wat jaren na over een windmeting achterop de surfplas. Maar hoe krijg je de data 1.5km verstuurd naar de club? (zonder een maandelijks mobiel data abonnement) Hoe zorg je ervoor dat de windmeter zelfvoorzienend is?

Op mijn werk is een test gedaan met het LORA netwerk. Een groot bereik laag verbruik netwerk. Toen ik deze test zag had ik het antwoord op de vragen gevonden. Na wat onderzoek had ik vertrouwen in de techniek om een opstelling te maken voor een windmeter zelfs midden op de plas op een boei.

Met hulp van de WSCR is in Maart 2020 de eerste test op het balkon van de club geplaatst. Later in Mei 2020 is de meter de plas op gegaan op een boei van de WSCR. Sindsdien stuur hij trouw de metingen door naar de website.

FAQ:

De meter berekend het gemiddelde over 5 seconden. In deze 5 seconden onthoud de meter de minimum en maximum vlagen.

Elke 3 tot 24 minuten word data berekend en het gemiddelde hiervan naar de server verstuurd. Samen met de minimum en maximum vlaag die is voorgekomen in in die tijd.

De windmeter is zelfvoorzienend. Door de accu en zonnepaneel blijft hij dag en nacht meten. Ook als de zon een paar dagen niet schijnt zal hij gewoon blijven werken.

De windsnelheid en windrichting meter zijn duurzaam gebouwd.

De windmeter maakt gebruik van het LORA netwerk. Dit geeft een bereik van enkele kilometers. De windmeter in Oostvoorne bijvoorbeeld wordt meestal ontvangen door een zender/ontvanger op de Calandbrug ongeveer 12km verderop.

The things network (TTN) is een open source LORA netwerk. Via dit netwerk wordt de data naar de server verstuurd. Er zitten regels aan LORA en aan TTN. Je mag maar 30sec per dag data versturen. Met een windmeter zonder GPS komt dit neer op elke 3 minuten een update

De windmeter stuurt altijd elke 3 min een update (met GPS elke 10min) maar dit bericht wordt niet altijd ontvangen. Met Lora kun je niet checken of het bericht aan komt. Daar is het netwerk niet op gemaakt. Het kan dus zijn dat er berichten verloren gaan.

De windmeters zijn ontworpen en worden gebouwd door Windsurfice. De eerste stap is controleren of er Lora bereik is op locatie. Hiervoor is de test meter. Als er geen bereik is maar wel internet kan er een Lora ontvanger geplaatst worden.
De volgende stap is waar wordt de meter op gemonteerd. Hier kan een custom bevestiging voor gemaakt worden. Bijvoorbeeld de boei van WSCR.
Interesse? neem Contact op. info@windsurfice.com